Gofry wg Michela Rouxa

Kolejne gofry. Tym razem wg sławy francuskiego cukiernictwa M. Rouxa. Chrupiące, waniliowe, może ciut za tłuste? Najlepsze z lekko słodką bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Dżem, sos owocowy, zabijają ich subtelny smak.

Na śniadanie z sałatką owocową. Na podwieczorek, deser z filiżanką kawy.

Przepis z blogu „Gotowanie i wypieki z pasją”.

gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery

Składniki:

  • 240 g mąki
  • 3 jajka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 22 g cukru
  • 410 ml mleka (zmniejszyłam ilość o 1/3)
  • szczypta soli
  • ulubiony aromat (np. starta skórka cytrynowa, pomarańczowa, wanilia)

Wykonanie:

Mąkę, masło, żółtka, sól, cukier i 1/3 mleka połączyć. Dodać resztę mleka, wymieszać i odczekać 10 minut. Ubić białka, dodać do ciasta lekko mieszając. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy 6 – 8 minut.

Porcja na 10 gofrów.

Znajdź mnie na fb.

Inne gofry (naszym faworytem nadal są gofry drożdżowe – ślimaczki cynamonowe):

pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *