Pleśniak

Nieco staromodne, kruche ciasto z jabłkami i bezą. Najlepsze z renetami lub antonówkami.

Specjalność mamy Heleny.

pleśniak_ciasto kruche_jabłecznik_ciasto z bezą

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 kg jabłek (można użyć musu jabłkowego)
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka – posiekać szerokim nożem na drobne części i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę.

W tym czasie jabłka zetrzeć na tarce. Białka ubić, dodać stopniowo, cały czas ubijając, szklankę cukru.

Włączyć piekarnik na 180 – 200 °C (u mnie to 200°C). 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć do przygotowanej formy (wykładam papierem do pieczenia), na nie położyć jabłka, dalej pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 1 godziny, gdyby ciasto nadmiernie przypiekało się, przykryć papierem do pieczenia.

Uwaga:

*białka ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.

**jeśli jabłka są bardzo soczyste, można, przed ich położeniem, ciasto posypać tartą bułką i dopiero wtedy położyć jabłka.

***foremka 24×40 cm.

Znajdź mnie na fb.

Inne jabłeczniki:

tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka  jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.