Sernik czarno-biały

Delikatny, kremowy sernik z chrupiącymi ciasteczkami Oreo w środku. Ciekawa kompozycja kolorystyczna i smakowa.

Wprawdzie sernik zrobiłam na swoje własne urodziny, ale zestawienie bieli i czerni daje w sumie upiorny efekt.

Przepis z „Mirabelkowego blogu”.

Sernik biało-czarny_sernik pieczony_sernik z ciastkami

Składniki:

  • 500 g dobrego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (ew. wanilinowy)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 białka jaj
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 150 g ciasteczek Oreo

Dodatkowo:

  • 100 g ciasteczek Oreo
  • bita śmietana

Wykonanie:

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.

Ser zemleć.

Ciastka oddzielić od kremu (pozostawić 7 całych). Zmielić w blenderze na proszek, połączyć z rozpuszczonym masłem i wyłożyć masą dno tortownicy. Docisnąć, odstawić do lodówki.

Twaróg, mascarpone, mleko, cukier puder i cukier waniliowy krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). W czasie miksowania dodawać po jednym białku i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 7 pokruszonych ciastek (razem z kremem), wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię.

Piec godzinę w 150 °C.

Sernik ostudzić,, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).

Przed podaniem ciasto posmarować bitą śmietaną, posypać boki pokruszonymi ciastkami (bez kremu), a górę ozdobić kawałkami ciastek.

Znajdź mnie na fb.

Sernik biało-czarny_sernik pieczony_sernik z ciastkami

Inne serniki:

 kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  Sernik wiedeński_sernik  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *