Małgośki

Małgośki to tradycyjne bułki pszenne. Dodatek ziemniaków sprawia, że długo zachowują świeżość. Pulchne, a moje dodatkowo były żółte – to dodatek żółtych ziemniaków i jajka od kury biegaczki. Ciasto na bułki zdziwiło mnie konsystencją. Wydawała się za luźna, a jednak małgosie były w sam raz. Są świetne, ale jeśli musiałabym wybierać, wolałabym bułki kukurydziane czy z czarnuszką, które jakiś czas temu zamieszczałam na blogu.

Przepis z „Pracowni wypieków”.

małgośki_bułki pszenne z ziemniakami_domowe pieczywo_bułki drożdżowe_małgosie

Składniki (na 9 bułek):

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży + 40 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 120 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 20 g masła
  • 80 g ciepłej wody

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą dodać 40 ml letniej wody. Wymieszać za pomocą miksera pozostałe składniki i miksując dodać rozpuszczone drożdże. Gdy ciasto będzie gładkie i jednorodne, uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto podzielić na 9 części i uformować bułki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem, nożem oprószonym mąką zrobić wgłębienie na środku (albo patykiem do szaszłyków). Spryskać olejem (lekko posmarowałam pędzelkiem) i przykryte pozostawić na 45 minut.

Piec ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Na dole piekarnika postawić naczynie z wodą.

Znajdź mnie na fb.

małgośki_bułki pszenne z ziemniakami_domowe pieczywo_bułki drożdżowe_małgosie

akcja_domowe pieczywo drożdżowe_bułki Małgośki

Inne bułki:

bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *