Placek z bezą i orzechami

Elegancki placek z bezą i orzechami – ciasto ze starego zeszytu mamy Heleny. Przypomina odrobinę Panią Walewską. To też kruche placki z bezą i kremem, tyle że zamiast migdałów bezę pokrywają orzechy, dżem porzeczkowy zastąpiony jest powidłami, a krem to masło z jajkami i cytryną. Dzisiejsze moje ciasto nieco odbiega od oryginału. Maślany krem cytrynowy zastąpiłam budyniowym z rumem. Rum, orzechy i powidła wspaniale się komponują. Plackiem z powodzeniem możemy poczęstować gości.

placek z bezą i orzechami_ciasto z kremem_ciasto kruche_ciasto z bezą_ciasto jesienne

Składniki ciasta:

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 słoik powideł
  • 1 szklanka cukru
  • 20 – 25 dag orzechów włoskich

Składniki kremu I:

  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • sok z jednej cytryny

Składniki kremu II (zrobić jeden lub drugi krem, dziś robiłam ciasto z kremem II):

  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • kieliszek likierowy rumu (ew. inny alkohol)

Wykonanie:

Zagnieść ciasto z mąki, żółtek, masła, cukru pudru, proszku do pieczenia i amoniaku rozpuszczonego w śmietanie. Schłodzić. Podzielić na dwie części, rozwałkować do dwóch równych foremek (u mnie 25×35 cm). Każdą porcję rozwałkowanego ciasta posmarować powidłami. Ubić pianę gęstą i lśniącą z 1 szklanką cukru, rozłożyć równo do dwóch foremek, każdą porcję posypać orzechami. Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 20 – 25 minut.

Jeśli wybieramy masę II z kremem budyniowym (tak jak ja), z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń i ostudzić go przykrywając folią spożywczą. W tym czasie utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Do masła dodawać partiami budyń, a na koniec po troszeczku, bardzo powoli rum.

Jeśli wybieramy krem I, należy jajka ubić z cukrem pudrem (można na parze, po zdjęciu z pary ubijać do wystudzenia i zgęstnienia masy). Masło utrzeć, dodać do niego powoli ubite jajka, a następnie bardzo powoli sok z cytryny.

Krem (I lub II) włożyć na jeden z placków, przykryć drugim. Całość schłodzić (najlepiej dobę!).

Znajdź mnie na fb.

placek z bezą i orzechami_ciasto z kremem_ciasto kruche_ciasto z bezą_ciasto jesienne

Inne ciasta z kremem dla gości:

Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  torcik czekoladowy after eight_ciasto czekoladowe_brownie  słonecznikowiec_biszkopt_ciasto z kremem  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.