Elegancki placek z bezą i orzechami – ciasto ze starego zeszytu mamy Heleny. Przypomina odrobinę Panią Walewską. To też kruche placki z bezą i kremem, tyle że zamiast migdałów bezę pokrywają orzechy, dżem porzeczkowy zastąpiony jest powidłami, a krem to masło z jajkami i cytryną. Dzisiejsze moje ciasto nieco odbiega od oryginału. Maślany krem cytrynowy zastąpiłam budyniowym z rumem. Rum, orzechy i powidła wspaniale się komponują. Plackiem z powodzeniem możemy poczęstować gości.
Składniki ciasta:
- 1/2 kg mąki
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 słoik powideł
- 1 szklanka cukru
- 20 – 25 dag orzechów włoskich
Składniki kremu I:
- 25 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- sok z jednej cytryny
Składniki kremu II (zrobić jeden lub drugi krem, dziś robiłam ciasto z kremem II):
- 25 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- kieliszek likierowy rumu (ew. inny alkohol)
Wykonanie:
Zagnieść ciasto z mąki, żółtek, masła, cukru pudru, proszku do pieczenia i amoniaku rozpuszczonego w śmietanie. Schłodzić. Podzielić na dwie części, rozwałkować do dwóch równych foremek (u mnie 25×35 cm). Każdą porcję rozwałkowanego ciasta posmarować powidłami. Ubić pianę gęstą i lśniącą z 1 szklanką cukru, rozłożyć równo do dwóch foremek, każdą porcję posypać orzechami. Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 20 – 25 minut.
Jeśli wybieramy masę II z kremem budyniowym (tak jak ja), z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń i ostudzić go przykrywając folią spożywczą. W tym czasie utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Do masła dodawać partiami budyń, a na koniec po troszeczku, bardzo powoli rum.
Jeśli wybieramy krem I, należy jajka ubić z cukrem pudrem (można na parze, po zdjęciu z pary ubijać do wystudzenia i zgęstnienia masy). Masło utrzeć, dodać do niego powoli ubite jajka, a następnie bardzo powoli sok z cytryny.
Krem (I lub II) włożyć na jeden z placków, przykryć drugim. Całość schłodzić (najlepiej dobę!).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z kremem dla gości: