Sernik ambasador

Gotowany sernik na wzór słynnego ciasta ambasador. Dolna warstwa sernika to biszkopt kakaowy, dalej sernik z czekoladą i bakaliami, następnie sernik z brzoskwiniami i polewa czekoladowa. Pyszny, niezwykle bogaty sernik na specjalne okazje – urodziny, imieniny, komunię.

Sernik gotowany ambasador, sernik warstwowy z polewą czekoladową
Sernik gotowany ambasador

Składniki – biszkopt kakaowy*

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*można użyć gotowego spodu biszkoptowego lub biszkoptów kakaowych

Składniki – masa serowa:
wg TEGO przepisu

  • 1 kg zmielonego co najmniej dwukrotnie twarogu (u mnie „Piątnica” do serników)
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (330 g)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane w 1/3 szklanki mleka

Dodatki do masy serowej:

  • 3 łyżki kakao
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g rodzynek + rum do namoczenia
  • 100 g orzechów
  • puszka brzoskwiń w syropie

Polewa i dodatki:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 ml kremówki
  • ew. herbatniki
  • ew. ozdoby

Jak zrobić sernik Ambasador?

Biszkopt. Piekarnik włączyć na 180° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru i łyżką ciepłej wody. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać powoli pozostały cukier i ponownie ubić na sztywną i gładką masę (rozetrzeć białko między palcami, jeśli wyczuwalne są grudki cukru, ubijać dalej). Białka połączyć delikatnie z żółtkami i mieszaniną mąk, kakao i proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy (średnica 24 cm), piec 20-30 minut, do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt wyrównać (ścinajc górę).

Masa serowa. Przygotować tortownicę – jeśli jest metalowa, wyłożyć folią. Na dno położyć biszkopt. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przestudzić, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao rozmieszane w 3-4 łyżkach wrzątku, namoczone i osączone rodzynki (część rumu można przeznaczyć na nasączenie blatu biszkoptowego), orzechy, połamaną czekoladę. Przełożyć na przygotowany spód. Do masy białej dodać brzoskwinie pokrojone w kotkę i położyć na masę ciemną. Wyrównać.

Polewa. Kremówkę mocno podgrzać (prawie do zgotowania), zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać na wierzch masy serowej lub najpierw położyć herbatniki (opcjonalnie, ale w wersji z herbatnikami, ciasto łatwiej pokroić), potem polewę, wyrównać i ew. ozdobić.

**opcjonalnie warstwy można przełożyć herbatnikami. Ciasto lepiej trzyma formę. Herbatniki można położyć między masę serową czekoladową i białą oraz między białą i polewą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Sernik gotowany ambasador, sernik warstwowy z polewą czekoladową
Sernik gotowany ambasador
drukuj

2 thoughts on “Sernik ambasador

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *