Starodawne ciasto bez pieczenia. Biszkopty, krem budyniowy biały i czarny, galaretka i owoce. Przypomina ciasto ambasador (na blogu jest przepis na sernik ambasador). Smaczne, słodkie, orzeźwiające – serdecznie polecam. Jako, że mój stary przepis zaginął, skorzystałam z przepisów z innych blogów (wszędzie powtarzały się te same proporcje). Dodałam jednie bakalie do kremu.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 pełna łyżka mąki
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 2 paczki biszkoptów
- 2 galaretki malinowe
- 500 g malin
- dodatki: 1/2 tabliczki czekolady, filiżanka rodzynek, inne ulubione bakalie, ew. 3-4 połówki brzoskwiń z syropu
Jak zrobić ciasto lodowiec?
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodać do nich 1/2 szklanki mleka, budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować, wlać żółtka cienkim strumieniem i intensywnie mieszając ugotować budyń. Przykryć wierzch folią spożywczą i ostudzić budyń (w temperaturze pokojowej, nie wstawiać do lodówki. Masło i budyń powinny mieć tą samą temperaturę). W czasie, gdy stygnie budyń, przygotować bakalie – umyć osuszyć, ew. posiekać, pokroić w kosteczkę czekoladę, umyć i osuszyć maliny, brzoskwinie pokroić w kostkę, foremkę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą.
Gdy budyń wystygnie, przygotować krem. Masło zmiksować na jasną i puszystą masę. Nie przerywając mieszania, dodać łyżka po łyżce budyń. Po każdym dodaniu budyniu do masła, dokładnie miksując. Przygotowany krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać, potem posiekaną czekoladę i bakalie. Do drugiej części dodać brzoskwinie (można pominąć). Na dnie foremki położyć biszkopty, białą masę, biszkopty, ciemną masę, biszkopty, owoce. Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.