Szkmeruli – gruziński kurczak zapiekany w mleku

Szkmeruli to gruziński kurczak duszony w mleku z mnóstwem czosnku. Przepyszne danie, jeden z naszych ulubionych gruzińskich przysmaków. Zapiekany w glinianej misie – ketsi specjał, próbowaliśmy w wielu miejscach. Czasami zamiast mleka w daniu była śmietana i to nie było to. Odmiana z mlekiem jest najlepsza! A poniżej nasza rodzinna wersja tego przysmaku.

Szkmeruli gruziński kurczak zapiekany w mleku z czosnkiem
Szkmeruli gruziński kurczak zapiekany w mleku

Składniki:

  • 1,2-1,3 kg udek lub podudzi kurczaka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Jak zrobić szkmeruli?

Kurczaka posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni* rozgrzać masło, położyć kurczaka skórką do dołu. Chwilę smażyć na złoto. Przykryć patelnię pokrywką (to ważne), zmniejszyć ogień i dusić do momentu, aż kurczak będzie miękki (nie dodawać płynu). Zestawić z ognia, wlać gorące mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni C.

*patelnia musi nadawać się do wstawienia do piekarnika

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *