Szkmeruli to gruziński kurczak duszony w mleku z mnóstwem czosnku. Przepyszne danie, jeden z naszych ulubionych gruzińskich przysmaków. Zapiekany w glinianej misie – ketsi specjał, próbowaliśmy w wielu miejscach. Czasami zamiast mleka w daniu była śmietana i to nie było to. Odmiana z mlekiem jest najlepsza! A poniżej nasza rodzinna wersja tego przysmaku.
Składniki:
- 1,2-1,3 kg udek lub podudzi kurczaka
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 8 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Jak zrobić szkmeruli?
Kurczaka posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni* rozgrzać masło, położyć kurczaka skórką do dołu. Chwilę smażyć na złoto. Przykryć patelnię pokrywką (to ważne), zmniejszyć ogień i dusić do momentu, aż kurczak będzie miękki (nie dodawać płynu). Zestawić z ognia, wlać gorące mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni C.
*patelnia musi nadawać się do wstawienia do piekarnika
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!