Cytrynowy tort bezowy z krem limonkowym i malinami

Chrupiące blaty bezy cytrynowej przełożone kremem limonkowym, a do tego maliny. Brzmi dobrze? Tak, tort jest wspaniały, smaki słodki i kwaśny przenikają się i uzupełniają, a do tego aromatyczne maliny. Tort na specjalne okazje :).

Tort robiłam także w wersji z kremem cytrynowym i jeżynami i to też było bardzo smaczne połączenie. Jedyna moja uwaga? Nie dosładzajcie kremu, mimo że wydaje się niesłodki. Beza jest bardzo słodka i dodatek mniej słodkiego kremu jest w pełni uzasadniony.

Torty bezowe i bezy to moja specjalność :). Jeśli chcesz zobaczyć więcej przepisów zajrzyj, TU.

Cytrynowy tort bezowy z kremem limonkowym i malinami; dwa blaty bezowe przełożone kremem limonkowym z malinami
Cytrynowy tort bezowy z kremem limonkowym i malinami

Składniki – blaty bezowe:

  • 3/4 szklanka białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier cytrynowy (lub skórka otarta z 1 cytryny)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki – krem limonkowy:

  • 200 g kwaśnej śmietany 36 % (można słodkiej)
  • 250 g mascarpone
  • porcja limon curd (według TEGO przepisu, zamiast cytryny użyłam limonek)

Dodatki:

  • 500 g malin

Jak zrobić cytrynowy tort bezowy z kremem limonkowym i malinami?

Blaty. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 22 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier z cukrem cytrynowym (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy. Przełożyć masę na dwa przygotowane okręgi. Można łyżką formować wybrzuszenia. Suszyć w 100 °C przez 3-4 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku. Suszenie najlepiej rozłożyć na dwa dni (jednego dnia 2 godziny, następnego dwie).

Krem. Mascaropne, kremówkę, limon curd (krem limonkowy) chłodzić w lodówce przez 12 godzin. Odłożyć 1 łyżkę limon curd. Wymieszać mascarpone i śmietaną. Całość ubić na gęstą masę. Dodać curd i jeszcze chwilę ubijać. 3/4 kremu położyć na jeden z blatów, potem maliny (klika odłożyć do dekoracji) i pozostały krem. Przykryć drugim blatem. Wierzch ozdobić malinami i dekoratorem do kremów wycisnąć esy-floresy z odłożonego kremu limonkowego. Całość schłodzić 2-3 godziny.

Przed położeniem na paterze pierwszego blatu, można położyć kleks kremu na środku naczynia. Dzięki takiemu zabiegowi, tort nie będzie przesuwał się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.