Chrupiące blaty bezy cytrynowej przełożone kremem limonkowym, a do tego maliny. Brzmi dobrze? Tak, tort jest wspaniały, smaki słodki i kwaśny przenikają się i uzupełniają, a do tego aromatyczne maliny. Tort na specjalne okazje :).
Tort robiłam także w wersji z kremem cytrynowym i jeżynami i to też było bardzo smaczne połączenie. Jedyna moja uwaga? Nie dosładzajcie kremu, mimo że wydaje się niesłodki. Beza jest bardzo słodka i dodatek mniej słodkiego kremu jest w pełni uzasadniony.
Torty bezowe i bezy to moja specjalność :). Jeśli chcesz zobaczyć więcej przepisów zajrzyj, TU.

Składniki – blaty bezowe:
- 3/4 szklanka białek (szklanka 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- cukier cytrynowy (lub skórka otarta z 1 cytryny)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki – krem limonkowy:
- 200 g kwaśnej śmietany 36 % (można słodkiej)
- 250 g mascarpone
- porcja limon curd (według TEGO przepisu, zamiast cytryny użyłam limonek)
Dodatki:
- 500 g malin
Jak zrobić cytrynowy tort bezowy z kremem limonkowym i malinami?
Blaty. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 22 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier z cukrem cytrynowym (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy. Przełożyć masę na dwa przygotowane okręgi. Można łyżką formować wybrzuszenia. Suszyć w 100 °C przez 3-4 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku. Suszenie najlepiej rozłożyć na dwa dni (jednego dnia 2 godziny, następnego dwie).
Krem. Mascaropne, kremówkę, limon curd (krem limonkowy) chłodzić w lodówce przez 12 godzin. Odłożyć 1 łyżkę limon curd. Wymieszać mascarpone i śmietaną. Całość ubić na gęstą masę. Dodać curd i jeszcze chwilę ubijać. 3/4 kremu położyć na jeden z blatów, potem maliny (klika odłożyć do dekoracji) i pozostały krem. Przykryć drugim blatem. Wierzch ozdobić malinami i dekoratorem do kremów wycisnąć esy-floresy z odłożonego kremu limonkowego. Całość schłodzić 2-3 godziny.
Przed położeniem na paterze pierwszego blatu, można położyć kleks kremu na środku naczynia. Dzięki takiemu zabiegowi, tort nie będzie przesuwał się.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.