Adżapsandali – gruziński przysmak z bakłażanów

To była miłość od pierwszego kęsa, a potem zdziwienie, to danie jest naprawdę tak proste? Nie wierzę? A jednak… Przepis, po powrocie z wyprawy, znalazłam w książce “Gruziński smak” Vaho Babunashvili i Radka Polaka, zrobiłam, potem kolejny raz i kolejny, kolejny, każdą próbę zmieniałam i dostosowałam do tego pierwszego kęsa, do naszych upodobań i w końcu jest nasze własne adżapsandali – potrawka/gulasz z bakłażanów w gruzińskim stylu.

Adżapsandali - gruziński gulasz/leczo z bakłażanów
Adżapsandali – gruziński przysmak z bakłażanów

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 czerwona cebula (często pomijam)
  • 1 słodka papryka
  • 6-8 mięsistych pomidorów
  • pęczek bazylii
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • 1-2 łyżeczki adżki (gruzińska ostra przyprawa z papryki) lub ostra papryka w proszku
  • sól (najlepiej swanecka), pieprz, czubrzyca do smaku

Jak zrobić adżapsandali?

Jeśli przygotowujemy danie z cebulą, trzeba ją pokroić w drobną kostkę. Bakłażany pokroić w kostkę, ale dużą. Garnek/dużą patelnię postawić na średnim ogniu, wrzucić cebulę, bakłażany i olej, przykryć i dusić. W tym czasie pokroić w kostkę paprykę. Gdy bakłażany są miękkie, dodać. Sparzyć, obrać i pokroić w kostkę pomidory (2 odłożyć) i również dodać wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, adżikęi pozostałe przyprawy. Dusić* razem, aż danie będzie miękkie. Pod koniec dodać odłożone pomidory, jeszcze chwilę gotować. Zestawić z ognia i dodać zioła. Można jeść na zimno lub gorąco z dobrym chlebem, ale też z ryżem, ziemniakami, kaszą.

*gdy pomidory są wodniste, trzeba odparować

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.