Jesienne placuszki owsiane, aromatyczne, ze słodko-kwaśnym kremem śliwkowym. Świetne danie na śniadanie, podwieczorek, słodkie drugie danie :).
Składniki placuszków:
- 400 ml kefiru
- 1 szklanka mąki owsianej (można zmielić płatki; w wersji bezglutenowej, mąka bezglutenowa)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub inny dodatek do wyboru: cynamon, imbir, skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy lub kokosowy
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- ew. cukier (pomijam)
- olej do smażenia
Składniki ganachu śliwkowego:
- 150 pure śliwkowego (najlepiej z kwaśnych śliwek)
- 200 g białej czekolady
- ew. cynamon do smaku
Dodatki:
- sałatka owocowa
- cukier puder wymieszany z cynamonem
- jogurt z cynamonem
Jak zrobić placuszki owsiane z ganache śliwkowym?
Wszystkie składniki (prócz oleju) wymieszać dokładnie rózgą lub zmiksować. Ciasto odstawić na 20-30 minut. Teraz, w oczekiwaniu, można zrobić ganache śliwkowe. Rozgotowane, gorące śliwki połączyć z połamaną czekoladą i mieszać do rozpuszczenia czekolady, ew. dodać cynamon. Wracamy do ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać odrobinę wody gazowanej. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Przekładać ganachem śliwkowym. Podawać z dowolnymi dodatkami :).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Świetnie napisane. Chcę podziękować za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Gratki. Będę częściej zaglądał.
ale pyszne śniadanko;)