Zapiekana owsianka sernikowa

Sernikowa owsianka z wiśniami i rodzynkami, to pyszna propozycja na śniadanie weekendowe.

owsianka sernikowa pieczona z wiśniami i rodzynkami
Owsianka sernikowa

Składniki:

porcja dla 4 głodnych osób

  • 400 g twarogu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek jogurtu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowe w wersji bezglutenowej)
  • 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
  • sól

Jak zrobić pieczoną owsiankę sernikową?

Twaróg, jajka, jogurt, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i sól zmiksować na gładką masę. Rodzynki umyć i osączyć, razem z wiśniami i płatkami dodać do masy serowej. Przełożyć do formy żaroodpornej (u mnie dwie małe). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Piec 30-35 minut.

Propozycje podania: z cukrem pudrem, sosem jogurtowym, cynamonem, sałatką owocową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *