Sernikowa owsianka z wiśniami i rodzynkami, to pyszna propozycja na śniadanie weekendowe.
Składniki:
porcja dla 4 głodnych osób
- 400 g twarogu
- 3 jajka
- 5 łyżek jogurtu
- 1,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowe w wersji bezglutenowej)
- 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone)
- 3/4 szklanki rodzynek
- cukier waniliowy
- skórka otarta z cytryny
- sól
Jak zrobić pieczoną owsiankę sernikową?
Twaróg, jajka, jogurt, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i sól zmiksować na gładką masę. Rodzynki umyć i osączyć, razem z wiśniami i płatkami dodać do masy serowej. Przełożyć do formy żaroodpornej (u mnie dwie małe). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Piec 30-35 minut.
Propozycje podania: z cukrem pudrem, sosem jogurtowym, cynamonem, sałatką owocową.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.