Puszysta, pokaźna babka drożdżowa z rodzynkami i gruszkami. Tak z gruszkami, to one sprawiają, że ciasto, mimo iż jest puszyste, długo zachowuje świeżość. Babę polałam lukrem cytrynowym i posypałam skórką pomarańczową. Ot, klasyczna babka wielkanocna :).
Z “Poradnika Domowego” 4/2014.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 3 żółtka
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 7 dag masła
- 2 średnie gruszki obgotowane w syropie
- 1/2 – 2/3 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- dowolne ozdoby
Jak zrobić królewską babkę drożdżową?
Babka. Masło rozpuścić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać letnie mleko, 1-2 łyżki mąki i wymieszać. Zostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać. Gruszki pokroić w kostkę. Rodzynki umyć i dobrze osuszyć.
Mąkę, masło, wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, szczyptę soli, dokładnie wyrobić. Do wyrobionego ciasta dodać gruszki i rodzynki i zostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Po ww. czasie ciasto przełożyć do dużej formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC i piec ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się. Jeśli patyczek lepi się, dopiec.
Babkę ostudzić na kratce.
Zimną polukrować i ozdobić.
Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze odrobinę soku. Jeśli zbyt lejący, cukru pudru.
Smacznego :).
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki