Królewska babka drożdżowa

Puszysta, pokaźna babka drożdżowa z rodzynkami i gruszkami. Tak z gruszkami, to one sprawiają, że ciasto, mimo iż jest puszyste, długo zachowuje świeżość. Babę polałam lukrem cytrynowym i posypałam skórką pomarańczową. Ot, klasyczna babka wielkanocna :).
Z “Poradnika Domowego” 4/2014.

Babka drożdżowa z rodzynkami i gruszkami, polana lukrem i posypana skórką pomarańczową
Babka drożdżowa królewska

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 dag masła
  • 2 średnie gruszki obgotowane w syropie
  • 1/2 – 2/3 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • dowolne ozdoby

Jak zrobić królewską babkę drożdżową?

Babka. Masło rozpuścić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać letnie mleko, 1-2 łyżki mąki i wymieszać. Zostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać. Gruszki pokroić w kostkę. Rodzynki umyć i dobrze osuszyć.

Mąkę, masło, wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, szczyptę soli, dokładnie wyrobić. Do wyrobionego ciasta dodać gruszki i rodzynki i zostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Po ww. czasie ciasto przełożyć do dużej formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC i piec ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się. Jeśli patyczek lepi się, dopiec.

Babkę ostudzić na kratce.

Zimną polukrować i ozdobić.

Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze odrobinę soku. Jeśli zbyt lejący, cukru pudru.

Smacznego :).

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.