Polędwiczki w orzechowej skorupce

Soczyste polędwiczki z indyka upieczone w orzechowo-piernikowej skorupce. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je z karmelizowanymi pomarańczami i natką.

Polędwiczki to moja druga propozycja na świąteczny stół.

polędwiczki w orzechowej skorupce_pieczone polędwiczki_polędwiczki z indyka

Składniki:

  • 2 polędwiczki z indyka (lub wieprzowe)
  • 10 dag zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pełna łyżka masła
  • 4-5 łyżek syropu klonowego (tyle, by z masy orzechowej powstała gęsta papka)
  • sól, pieprz
  • 1 pomarańcza
  • 1 pełna łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • natka

Wykonanie:

Polędwiczki osolić, posypać pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Orzechy, miód, masło, syrop klonowy połączyć. Całość ma mieć gęstość papki.

Wyjąć mięso z lodówki obłożyć papką orzechową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-30 minut (w zależności od grubości mięsa).

Pod koniec pieczenia mięsa przygotować pomarańczę. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać pomarańczę obraną i pokrojoną w plasterki. Smażyć z obu stron. Kawałki pomarańczy przełożyć na talerz, na nich ułożyć polędwiczki. Całość posypać natką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

polędwiczki w orzechowej skorupce_pieczone polędwiczki_polędwiczki z indyka

akcja_orzechowy tydzień_polędwiczki w skorupce orzechowej

Inne świąteczne polędwiczki:

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *