Kakaowe babeczki z chrupiącym dodatkiem – michałkami. Te znane cukierki są zatopione w środku ciasta i na wierzchu – w kremie. Ciasteczka są raczej wytrawne, a krem (słodki) ciekawie uzupełnia ich smak. Przygotowanie dość szybie, ale wymaga przyrządzenia kremu kilka godzin przed podaniem.
Przepis z książki Doroty Świątkowskiej ” Moje wypieki i desery”.
Składniki babeczek (11 sztuk):
- 150 g mąki
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła
- 110 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 45 ml likieru kawowego
- 120 g grubo posiekanych michałków
Składniki kremu:
- 500 ml śmietany 36 %
- 140 g białych michałków
Ponadto do dekoracji:
- posiekane, solone orzechy ziemne
Wykonanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i pulchną masę. Dodać jajko, zmiksować, po chwili, nie przerywając mieszania dodać drugie. Utrzeć. Wyłączyć mikser, dodać mieszankę mączną i wymieszać łyżką. Dodać likier, michałki, ponownie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (w przygotowanych foremkach na muffinki) ok. 15 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzić na kratce.
Wykonanie kremu:
Śmietanę podgrzać. Dodać rozdrobnione michałki i dalej podgrzewać, aż cukierki rozpuszczą się. W czasie gotowania trzeba cały czas mieszać. Przestudzić, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Wyjąć śmietanę, ubić i położyć na babeczkach za pomocą ozdobnej tylki. Posypać orzeszkami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne drobne słodkości: