Piernikowy torcik przełożony powidłami i polany wytrawną czekoladą. Bardzo pulchny, korzenny, czekoladowy i, co ważne, błyskawiczny w przygotowaniu.
Z książki D. Świątkowskiej “Moje ciasta i desery” (z moimi zmianami).
Składniki ciasta (na tortownicę 20 cm):
- 115 g mąki
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 125 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżka amaretto lub rumu
- 3/4 szklanki powideł śliwkowych + ew. odrobina rumu
Składniki polewy:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Dodatki:
- srebrne kulki, gwiazdki, inne ozdoby
Wykonanie ciasta:
Składniki w temperaturze pokojowej.
Mąkę i przyprawę korzenną przesiać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem (100 g) na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Wlać czekoladę, wymieszać, potem rum i ponownie wymieszać. Wyłączyć mikser, wsypać mieszankę mączną i wymieszać.
Ubić białka ze szczyptą soli. Do ubitych dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas miksując. Część białek dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe białka i delikatnie połączyć.
Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika. Przestudzić w foremce. Przekroić na pół i przełożyć lekko podgrzanymi powidłami.
Wykonanie polewy:
Masło rozpuścić. Dodać do niego połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników. Polać ciasto. Najlepiej stopniowo, by czekolada nie spłynęła z ciasta. Chwilę poczekać i posypać ozdobami (nie za długo, bo ozdoby nie będą trzymały się ciasta).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Inne pierniki: