Miękki piernik

Piernikowy torcik przełożony powidłami i polany wytrawną czekoladą. Bardzo pulchny, korzenny, czekoladowy i, co ważne, błyskawiczny w przygotowaniu.

Z książki D. Świątkowskiej “Moje ciasta i desery” (z moimi zmianami).

miękki piernik_piernik jak sacher_piernik błyskawiczny

Składniki ciasta (na tortownicę 20 cm):

  • 115 g mąki
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych + ew. odrobina rumu

Składniki polewy:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Dodatki:

  • srebrne kulki, gwiazdki, inne ozdoby

Wykonanie ciasta:

Składniki w temperaturze pokojowej.

Mąkę i przyprawę korzenną przesiać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem (100 g) na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Wlać czekoladę, wymieszać, potem rum i ponownie wymieszać. Wyłączyć mikser, wsypać mieszankę mączną i wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli. Do ubitych dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas miksując. Część białek dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe białka i delikatnie połączyć.

Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika. Przestudzić w foremce. Przekroić na pół i przełożyć lekko podgrzanymi powidłami.

Wykonanie polewy:

Masło rozpuścić. Dodać do niego połamaną czekoladę i mieszać do połączenia składników. Polać ciasto. Najlepiej stopniowo, by czekolada nie spłynęła z ciasta. Chwilę poczekać i posypać ozdobami (nie za długo, bo ozdoby nie będą trzymały się ciasta).

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Inne pierniki:

piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.