Roladki z indyka z suszonymi pomidorami

Dietetyczne danie na święta? Proszę bardzo – roladki z podudzi indyczych z suszonymi pomidorami, oregano i serem. Przed pieczeniem zawinęliśmy je w folię, dlatego są niezwykle soczyste. Według mnie roladki są znaczne lepsze niż pieczeń z piersi, ale nie wszyscy podzielają moje zdanie.

Specjalność Artura.

roladki z indyka z suszonymi pomidorami_roladki z drobiu_danie dietetyczne_danie świąteczne

Składniki:

  • 3 podudzia indycze
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów
  • kilka kaparów
  • 3 gałązki oregano
  • 3 plastry żółtego sera (ser raczej miękki) lub fety
  • sól, pieprz
  • 3 płaskie łyżeczki masła

Wykonanie:

Podudzia wyluzować (wyjąć kości), rozkroić mięso na płaty. Miałam szczęście, kupiłam podudzia bez kości. Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Na płatach ułożyć ser, suszone pomidory, kapary, listki oregano i ściśle zwinąć. Gotowe roladki owinąć sznurkiem (jak szynkę). Pojedyncze roladki zawinąć w folię aluminiową, tak by  nie wyciekała zawartość. Przed zaciśnięciem na każdą położyć porcję masła. Piec ok. 40 minut w 200 °C (piekarnik rozgrzany). Długość pieczenia zależy od wielkości rolad.

Z rosołu, który powstanie podczas pieczenia, można zrobić sos, ale wtedy dietetyczność dania dramatycznie spada.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

roladki z indyka z suszonymi pomidorami_roladki z drobiu_danie dietetyczne_danie świąteczne

Inne świąteczne mięsa:

polędwiczki w orzechowej skorupce_polędwiczki z indyka_polędwiczki pieczone  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *