Soczyste polędwiczki z indyka upieczone w orzechowo-piernikowej skorupce. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je z karmelizowanymi pomarańczami i natką.
Polędwiczki to moja druga propozycja na świąteczny stół.
Składniki:
- 2 polędwiczki z indyka (lub wieprzowe)
- 10 dag zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 1 pełna łyżka masła
- 4-5 łyżek syropu klonowego (tyle, by z masy orzechowej powstała gęsta papka)
- sól, pieprz
- 1 pomarańcza
- 1 pełna łyżka masła
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- natka
Wykonanie:
Polędwiczki osolić, posypać pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Orzechy, miód, masło, syrop klonowy połączyć. Całość ma mieć gęstość papki.
Wyjąć mięso z lodówki obłożyć papką orzechową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-30 minut (w zależności od grubości mięsa).
Pod koniec pieczenia mięsa przygotować pomarańczę. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać pomarańczę obraną i pokrojoną w plasterki. Smażyć z obu stron. Kawałki pomarańczy przełożyć na talerz, na nich ułożyć polędwiczki. Całość posypać natką.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne polędwiczki: