Rogaliki nadziewane szpinakiem

Rogaliki na słono to świetna przekąska do białego soku pomidorowego, barszczu czy innej czystej zupy. Sprawdzają się na wszelkich przyjęciach, babskich spotkaniach, piknikach, jako przegryzka karnawałowa lub sylwestrowa. Można je podać na ciepło, ale świetne są także na zimno. Jedna uwaga – trzeba je dobrze doprawić!

rogaliki nadziewane szpinakiem_rogaliki na słono_rogaliki z ciasta francuskiego_przekąski karnawałowe

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku mrożonego (lub 400 g świeżego)
  • 50 g sera pleśniowego (choćby gorgonzoli)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • oliwa do podsmażenia szpinaku (najlepiej pikantna)
  • żółtko do posmarowania rogali
  • posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, gruba sól, mak, inne)

Wykonanie:

Przygotować nadzienie. Na patelni podgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Podgrzewać aż się rozmrozi i odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser. Podgrzewać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudzić.

Ciasto lekko rozwałkować. Podzielić na dwa pasy. Każdy z pasów podzielić na trójkąty (podstawa 8 cm cm, boki po 15 cm). U podstawy trójkąta kłaść nadzienie. Zwijać, zagiąć w podkowę. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać posypką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C na złoty kolor. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rogaliki nadziewane szpinakiem_rogaliki na słono_rogaliki z ciasta francuskiego_przekąski karnawałowe

Inne przekąski typu finger food:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *