Rogaliki półfrancuskie z makiem

Ciasto półfrancuskie jest bardzo uniwersalne. Może być bazą zarówno do wypieków słodkich jak i słonych. A odmiana twarogowa tego ciasta jest o tyle fajna, że nie wymaga długiego okresu leżakowania w lodówce. Na bazie właśnie takiego ciasta upiekłam delikatne i kruche rogaliki na święto św. Marcina. Środek rogalików wypełnia masa makowa, a wierzch pokrywa lukier migdałowy i posypka orzechowa. Oczywiście rogaliki można nadziać inaczej – marmoladą, marcepanem, powidłami, masą twarogową, orzechową, … albo słonym farszem.

Z „Kuchni polskiej”.

rogaliki półfrancuskie z makiem_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g zmielonego, raczej suchego twarogu
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 300-350 g masy makowej
  • cukier puder i ekstrakt migdałowy (ilość do smaku)
  • posiekane orzechy do posypania rogali

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, żółtko, sól i szybko zagnieść ciasto.

Z tektury wyciąć trójkąt o podstawie 8 cm i bokach 18 cm.

Ciasto rozwałkować podzielić na pasy o szerokości 8 cm. Przykładając do ciasta wycięty z tektury szablon, wykrawać trójkąty. U podstawy trójkąta kłaść nadzienie*. Zwijać rogale, rozpoczynając od podstawy. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować wodą lub rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240-250 °C na złoty kolor. 

Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Cukier puder i ekstrakt migdałowy wymieszać z niewielką ilością wrzątku (tyle by całość miała gęstość kwaśnej śmietany). Polukrować rogaliki. Zanim lukier zastygnie posypać orzechami.

*farszem można posmarować cały trójkąt i dopiero wtedy zwinąć rogal

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rogaliki półfrancuskie z makiem_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Inne rogaliki:

rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *