Pijak – ciasto ze starego zeszytu. Co to jest? Na puszystym biszkopcie krem budyniowy, warstwa herbatników i polewa czekoladowa. Zwykły placek? Nie! W cieście jest aż 3/4 szklanki wódki!
Składniki biszkoptu (z tego przepisu):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki kremu:
- 1 budyń waniliowy (porcja na 1/2 l)
- 400 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 1/2-1 szklanki cukru pudru (według smaku)
- cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatki:
- 2 paczki herbatników
- 3/4 szklanki wódki (do nasączenia herbatników)
- 1 czekolada (u mnie 1/2 mlecznej i 1/2 gorzkiej)
- 4 łyżki kremówki
Wykonanie biszkoptu:
Piekarnik włączyć na 170 °C.
Dół tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać.
Żółtka oddzielić od białek i lekko je roztrzepać widelcem.
Białka ubić, mikserem na najwyższych obrotach, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier. Ubijać tak długo aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mąki. Ostrożnie wymieszać.
Przełożyć do foremki, wyrównać.
Piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piecyka i razem z tortownicą rzucić na podłogę z wysokości 50 cm (uwaga na formę, może się otworzyć; moja forma otworzyła się, ale nic wielkiego się nie stało).
Studzić w tortownicy. Wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu (przed wyjęciem trzeba okroić boki).
Wykonanie kremu:
Ugotować budyń na mleku. Przykryć wierzch folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch) i zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z pudrem i wanilią na puch (aż masa stanie się pulchna i biała). Do utartej masy dodać partiami ostudzony budyń. Po każdej łyżce budyniu dokładnie ucierając.
Uwaga – wszystkie składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej, by krem nie zwarzył się. W razie awarii, umieścić miskę z kremem nad parą i ucierać aż znikną grudki.
Wykonanie polewy:
Połamaną czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Składanie ciasta:
Z biszkoptu odkroić wierzchnią warstwę. Na biszkopcie położyć krem, na nim herbatniki, herbatniki stopniowo polewać wódką. Wierzch przykryć polewą i ew. posypać pokruszonymi herbatnikami.
Całość schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne torciki: