Ciasto pijak

Pijak – ciasto ze starego zeszytu. Co to jest? Na puszystym biszkopcie krem budyniowy, warstwa herbatników i polewa czekoladowa. Zwykły placek? Nie! W cieście jest aż 3/4 szklanki wódki!

ciasto pijak_torcik z kremem budyniowym_torcik z alkoholem_torcik na biszkopcie

Składniki biszkoptu (z tego przepisu):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 1 budyń waniliowy (porcja na 1/2 l)
  • 400 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2-1 szklanki cukru pudru (według smaku)
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatki:

  • 2 paczki herbatników
  • 3/4 szklanki wódki (do nasączenia herbatników)
  • 1 czekolada (u mnie 1/2 mlecznej i 1/2 gorzkiej)
  • 4 łyżki kremówki

Wykonanie biszkoptu:

Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Dół tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki.

Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać.

Żółtka oddzielić od białek i lekko je roztrzepać widelcem.

Białka ubić, mikserem na najwyższych obrotach, ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Stopniowo dodać cukier. Ubijać tak długo aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mąki. Ostrożnie wymieszać.

Przełożyć do foremki, wyrównać.

Piec ok. 40 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piecyka i razem z tortownicą rzucić na podłogę z wysokości 50 cm (uwaga na formę, może się otworzyć; moja forma otworzyła się, ale nic wielkiego się nie stało).

Studzić w tortownicy. Wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu (przed wyjęciem trzeba okroić boki).

Wykonanie kremu:

Ugotować budyń na mleku. Przykryć wierzch folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch) i zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z pudrem i wanilią na puch (aż masa stanie się pulchna i biała). Do utartej masy dodać partiami ostudzony budyń. Po każdej łyżce budyniu dokładnie ucierając.

Uwaga – wszystkie składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej, by krem nie zwarzył się. W razie awarii, umieścić miskę z kremem nad parą i ucierać aż znikną grudki.

Wykonanie polewy:

Połamaną czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną w kąpieli wodnej.

Składanie ciasta:

Z biszkoptu odkroić wierzchnią warstwę. Na biszkopcie położyć krem, na nim herbatniki, herbatniki stopniowo polewać wódką. Wierzch przykryć polewą i ew. posypać pokruszonymi herbatnikami.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto pijak_torcik z kremem budyniowym_torcik z alkoholem_torcik na biszkopcie

Inne torciki:

 torcik raffaello na koniakówce_torcik na murzynku_torcik kokosowy_torcik czekoladowy_ciasto czekoladowe z kremem  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  torcik czekoladowy after eight_ciasto czekoladowe_brownie

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *