Tort bezowy Pina Colada

Egzotyczny tort w wersji bezowej. Ananasowy mus, krem kokosowy i bezy.

Tort był częścią słodkiego stołu, białego słodkiego stołu (galerię można zobaczyć na końcu wpisu; większość przepisów jest na blogu, wyjątek stanowią minidesery). A słodki stół był częścią wspaniałej rodzinnej uroczystości 🙂

Tort bezowy kokosowo-ananasowy
Tort bezowy Pina Colada

Składniki – blaty bezowe:

  • 3/4 szklanka białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Mus ananasowy:

  • 2 małe ananasy (odłożyć 3 plastry)
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2-3 pełne łyżki maki ziemniaczanej
  • ew. cukier do smaku

Krem kokosowy:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 500 g mascarpone

Dodatki:

  • listki melisy
  • liście ananasa, plastry ananasa

Jak zrobić cytrynowy tort bezowy z kremem limonkowym i malinami?

Blaty. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy. Przełożyć masę na dwa przygotowane okręgi. Można łyżką formować wybrzuszenia. Suszyć w 100 °C przez 3-4 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku. Suszenie najlepiej rozłożyć na dwa dni (jednego dnia 2 godziny, następnego dwie).

Mus ananasowy. Ananasy pozbawić skóry i twardego środka. Pokroić w drobną kostkę. Połowę wrzucić do garnka, dodać likier i dusić na wolnym ogniu do momentu aż ananas będzie miękki (30-40 minut). Masę zmiksować, dodać odłożone kostki ananasowe, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość chwilę pogotować i zostawić do ostudzenia.

Krem kokosowy. Mleko kokosowe, likier kokosowy i cukier zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut do momentu aż pozostanie ok. 1/2 szklanki płynu. Mascarpone wymieszać z powstałym, gorącym syropem. Całość krótko zmiksować – do połączenia 10 sekund. Schłodzić w lodówce.

Składanie. Przed położeniem na paterze pierwszego blatu, można położyć kleks kremu na środku naczynia. Dzięki takiemu zabiegowi, tort nie będzie przesuwał się. Położyć krem, dalej mus ananasowy, następny blat bezowy. Ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Biały słodki stół:

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.