Znane i lubiane ciasteczka w nowej formie – z czekoladą. Świetne połączenie kruchych, maślanych ciastek z mleczną czekoladą.
Składniki (wg tego przepisu):
- 1 kg mąki
- 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
- 33,33 dag cukru pudru
- 3 żółtka (wiejskie)
- 1 jajko (wiejskie)
Dodatki:
- 2 czekolady mleczne
- kilka łyżek kremówki
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać puder, masło – posiekać na stolnicy “na proszek”. Dodać jajko i żółtka, zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Ciastka formować przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 °C na jasnozłoty kolor.
Studzić na kratce.
Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z śmietaną w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Zimne ciastka zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Układać na kratce do zastygnięcia czekolady.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!