Kolejny pomysł na ciastka maszynkowe.
Składniki (wg tego przepisu):
- 1 kg mąki
- 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
- 33,33 dag cukru pudru
- 3 żółtka (wiejskie)
- 1 jajko (wiejskie)
Dodatki:
- twarda marmolada ( u mnie pigwowa wymieszana z konfiturą różaną)
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać puder, masło – posiekać na stolnicy “na proszek”. Dodać jajko i żółtka, zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Ciastka przeciskać przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Zakręcać w ślimaki. W środku ciastka wciskać marmoladę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 °C na jasnozłoty kolor.
Studzić na kratce.
Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne ciasteczka: