Ciasteczka maszynkowe z marmoladą

Kolejny pomysł na ciastka maszynkowe.

ciastka maszynkowe z marmoladą_ciastka kruche_ciastka na Boże Narodzenie

Składniki (wg tego przepisu):

  • 1 kg mąki
  • 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
  • 33,33 dag cukru pudru
  • 3 żółtka (wiejskie)
  • 1 jajko (wiejskie)

Dodatki:

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać puder, masło – posiekać na stolnicy „na proszek”. Dodać jajko i żółtka, zagnieść.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Ciastka przeciskać przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Zakręcać w ślimaki. W środku ciastka wciskać marmoladę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 °C na jasnozłoty kolor.

Studzić na kratce.

Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka maszynkowe z marmoladą_ciastka kruche_ciastka na Boże Narodzenie

Inne świąteczne ciasteczka:

Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *