Kruche babeczki z mango

Dziś coś lekko egzotycznego – kruche babeczki z bitą śmietaną i mango.

Kruche, lekko słodkie ciasto, nadziane bitą śmietaną i kwaśno-słodko-żywicznym mango. Jeden gryz i… już jesteśmy w Bombaju, czy pod Mauna Loa (choć tu może być ciut niebezpiecznie). Ach, ta tęsknota za wakacjami!

kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami

kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 400 ml śmietany 36 % (u mnie Piątnica)
  • cukier do smaku
  • mango
  • ew. 2 zagęstniki do śmietany
  • melisa do dekoracji

Wykonanie:

Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Śmietanę ubić, dodać puder do smaku. Mango pokroić w kostkę, odkładając część do dekoracji, połączyć ze śmietaną. Zimne babeczki nadziać masą śmietanową, ozdobić kawałkami mango i listkami melisy.

Przepis na korpusy babeczek z „Kuchni polskiej”.

Wiadomości z ogródka – azalie o zmierzchu.

azalie_kwiaty w ogrodzie

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z owocami:

Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *