Tort bezowo-kokosowy z truskawkami

Letni tort? Hmmm… lekki, owocowy, z egzotyczną nutą – zapowiedz wakacji. Jedzony koniecznie na tarasie, balkonie, czy w ogrodzie, z filiżanką mocnej, aromatycznej kawy.

Słodkie, kruche, bezowo-kokosowe blaty przełożone lekko posłodzoną śmietaną z dodatkiem truskawek – to mój letni tort. Można zrobić go na noc świętojańską, letnie przyjęcie w ogrodzie, babskie spotkanie w ramach Euro…powodów jest mnóstwo.

Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato

Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato

Składniki:

  • 1 kubeczek białek (ok. 300 ml)
  • 2 kubeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 – 1,5 l śmietany 36 % (dobrze schłodzonej)
  • cukier puder do smaku
  • 4 – 6 zagęstników do śmietany (w zależności od ilości użytej śmietany)
  • 60 – 70 dag truskawek

Wykonanie:

Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli. Dodając powoli cukier ubijać na gładką, lśniącą masę. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki, zamieszać. Masę rozłożyć na trzech krążkach narysowanych na papierze pergaminowym (średnica 26 cm). Z części masy można zrobić, za pomocą rękawa cukierniczego, kilka małych bezików do ozdoby tortu. Bezy suszyć w temperaturze 100 °C ok. 3 godzin. 

Ubić śmietanę z pudrem i zagęstnikami. Truskawki pokroić. Blaty przełożyć śmietaną i truskawkami. Wierzch ozdobić. Tort schłodzić w lodówce (5 – 6 godzin).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na lato:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Tort Bezowy_torty  Crumble_owoce z kruszonką_desery_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *