Szyszki wg Marty Gessler

Dziś kolejna odsłona nocnej domowej cukierenki – szyszki. Ten smakołyk „odkryłam” kilka lat temu dzięki felietonowi Marty Gessler „Czekoladopodobni”. Wprawdzie pani Marta napisała, że to danie nostalgiczne, dla mnie to była nowość. Zrobiłam i polubiłam. Słodkie, chrupkie, na jeden gryz (duży). To nic, że czekoladopodobne.

szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food

szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food

Składniki:

  • 25 dag krówek
  • 3 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki masła
  • 80-90 g ryżu preparowanego

Wykonanie:

Krówki włożyć do rondla i rozpuścić. Dodać masło, śmietanę i zamieszać. Do gorącej masy wrzucić ryż. Całość wymieszać.  Formować szyszki (uwaga na ręce). Schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania dla dzieci:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka_dania dla dzieci  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci   słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *