Przetwory, przetwory, przetwory zajmują większość mojego wolnego czasu. Robię konfiturę z wiśni, dżemy wiśniowe, frużelinę borówkową, konfiturę z moreli, syrop miętowy do napojów i drinków, nalewkę wiśniową, wiśnie w occie – to na słodko. A wśród słonych przetworów królują ogórki kiszone i keczup z cukinii – najlepszy.
A oto i on.
Składniki:
- 1,5 kg obranej i wypestkowanej cukinii
- 0,5 kg cebuli (ostatnio dodaję czerwonej)
- 40 dag koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 1 szklanka octu 10 %
- 1,5 łyżki soli
- po łyżeczce: pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki + ew. wędzonej papryki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cukinię i cebulę tarkuję malakserem (można zetrzeć na grubej tarce), zasypuję solą, mieszam i odstawiam przykrytą na 6 godzin. Po ww. czasie całość gotuję do uzyskania jednolitej papki (czyli chwilę). Dalej dodaję ocet, cukier i gotuję 20 minut. Potem wsypuję przyprawy i koncentrat i ponownie gotuję 20 minut. Zdejmuję z ognia, miksuję na jednolitą masę. Ponownie zagotowuję (ostrożnie! masa pryska) i przekładam do przygotowanych słoiczków. Zakręcam, stawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką lub kocem. Zostawiam do wystudzenia.
*papryka wędzona daje fajny smaczek
**z porcji wychodzi 10 małych słoiczków
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z cukinii i pomidorów: