Z cyklu przetwory – domowy keczup. Rewelacyjny, najlepszy, przepyszny domowy wyrób. Odkąd poznałam jego smak (oj, dawno), zaprzestałam kupowania keczupów. Sezon pomidorowy w pełni, warto go przyrządzić i cieszyć się smakiem w zimowe wieczory.
Specjalność mamy Heleny.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 0,5 kg kwaśnych jabłek
- 25 dag cebuli
- 0,5 kg warzyw (pietruszka, marchew, seler)
- 1-2 papryki
- 0,5 słoiczka musztardy
- 25 dag cukru
- 3 łyżki soli
- 1 dag pieprzu
- 200 ml octu
- liść laurowy
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać. Paprykę i jabłka pozbawić gniazd nasiennych (jabłek nie obierać). Pomidory, cebulę, paprykę, jabłka, warzywa zmielić. Otrzymaną masę odstawić na 24 godziny (przykryć i od czasu do czasu zamieszać). Po ww. czasie gotować 3 godziny, dodać pozostałe składniki i dalej gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do przygotowanych słoiczków. Odwracać do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia.
Znajdź mnie na fb.
Keczup dołączam do akcji “Warzywa psiankowate”.
Inne przetwory: