Tort bezowy z kremem kajmakowym, to tort na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom nie jest przesłodki. Słodycz złamałam owocami – borówkami i malinami. Poza sezonem można spód przykryć kwaśnym dżemem. Dodatkowy element w torcie – chrupiące krówki.
Składniki:
Blaty:
- 1 szklanka białek (z ok. 7 jajek)
- 2 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
Krem:
- 500 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 500 g kajmaku (puszka, dobrze schłodzona – 2 łyżki odłozyć)
- 30 dag krówek
- szklanka drobnych owoców (u mnie borówki i maliny)
- inne ozdoby
Wykonanie:
Blaty. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3-4 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku. Suszenie najlepiej rozłożyć na dwa dni (jednego dnia 2 godziny, następnego dwie).
Krem. Mascaropne i kajmak chłodzić w lodówce przez 12 godzin. Z puszki kajmaku odłożyć 2 łyżki. Resztę wymieszać z mascarpone. Całość ubić na gęstą masę. Do przygotowanego kremu dodać pokruszone krówki. Kremem przełożyć blaty. Można dodać owoce lub spód posmarować kwaśnym dżemem. Całość schłodzić 2-3 godziny.
Przed położeniem na paterze pierwszego blatu, można położyć kleks kremu na środku naczynia. Dzięki takiemu zabiegowi tort nie będzie przesuwał się.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne torty bezowe: