Tort bezowo-czekoladowy z truskawkami

Torty bezowe stają się powoli moją specjalnością. Świadczy o tym chociażby fakt, że na blogu jest ich już 10! Dzisiejszy – jedenasty, oprócz blatów bezowych, składa się z blatu czekoladowo-migdałowego. Przełożony jest krem pomarańczowym na bazie kremówki i mascarpone oraz truskawkami. Smak tortu “podkręca” dodatek likieru pomarańczowego. Wersja dla dzieci – z sokiem pomarańczowym – jest niestety gorsza.

tort bezowo-czekoladowy z truskawkami_tort na lato_tort bezowy_tort bezglutenowy

Składnik blatów bezowych (dwa blaty):

  • 3/4 szklanki białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki blatu czekoladowego:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 80 g mąki (w wersji bezglutenowej 80 g mielonych orzechów)
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kremu:

  • 50 dag śmietany kremówki (u mnie Łowicz) dobrze schłodzonej
  • 50 dag mascarpone (schłodzone)
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do smaku

Dodatki:

  • 50 dag truskawek
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • listki melisy

Wykonanie – blaty bezowe:

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam.

Wykonanie blat czekoladowy:

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Mąkę (lub orzechy), proszek do pieczenia, kakao, migdały – wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puch (do momentu aż masa będzie puszysta i biała). Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, dalej mieszankę mączną i rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć do foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok 30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, skórkę i cukier puder.

Składanie tortu:

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (część odłożyć do ozdobienia tortu).

Z blatu czekoladowego skroić wierzchnią, przypieczoną warstwę.

Na tortownicy położyć blat bezowy, połowę kremu i truskawek, dalej blat czekoladowy. Ciasto czekoladowe skropić likierem pomarańczowy, przykryć pozostałym kremem i truskawkami. Na wierzchu położyć ostatni blat bezowy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Tuż przed podaniem boki i wierzch ozdobić truskawkami, melisą oraz okruszkami ciasta.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty bezowe:

 tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.