Akacja w tym roku kwitnie prześliczne. Drzewa uginają się od białych kwiatów, a zapach jest wprost zniewalający. Nie mogłam przejść obok tego faktu obojętnie, musiałam wykorzystać kwiaty akacji w kuchni. Na pierwszy ogień poszła nalewka akacjowa, dalej cukier no i
kwiaty w cieście naleśnikowym. Wisienką na torcie były moje ulubione racuchy jaglane z dodatkiem płatków akcji. Dodatek kwiatków świetnie odświeżył smak powszednich racuszków.
Składniki:
- 1 kubek kaszy jaglanej (kubek 330 ml)
- ok. 1/2 kubka mleka (u mnie sojowe lub kokosowe, lub migdałowe)
- 2 jajka
- 1-2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 2 dag drożdży + łyżeczka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- 3 duże garście płatków akcji
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem lub na patelnię i prażyć, mieszając. Zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze!), osączyć na sitku, przełożyć do garnka i dodać tyle wody ile wynosi objętość kaszy (w tym przypadku 2 kubki). Ugotować kaszę z dodatkiem soli i ostudzić.
Wystudzoną włożyć do blendera i zmiksować na w miarę gładką masę dodając powoli letnie mleko. Dodać pozostałe składniki – jajka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, sól, rozpuszczone z cukrem drożdże, płatki akacji i odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć racuszki i od razu podawać. Nam najlepiej smakują z cukrem pudrem i sałatką owocową.
Smacznego 🙂
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Znajdź mnie na
fb.