Ogórki małosolne

Dziś zwyczajnie – ogórki małosolne. NASZE ogórki małosolne.

ogórki małosolne_przetwory na słono_domowa spiżarnia

Składniki:

  • ok. 1 kg małych ogórków
  • liść chrzanu
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 3 cm, jeśli więcej ogórki są bardziej ostre)
  • 5 -6 ząbków czosnku
  • koper (najlepiej z baldachem i łodygami)
  • 4,5 dag soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody

Wykonanie:

Przygotować duży słój. Ogórki umyć. Czosnek i chrzan obrać. Chrzan przekroić na 4 części. Ogórki ułożyć w słoiku przekładając przyprawami, tak ciasno, by nie wypływały. Zalać solanką (musi całkowicie przykryć ogórki). Zakręcić odstawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (choć nam zdarza się jeść na drugi dzień).

Jeśli chcemy przyśpieszyć kiszenie, trzeba obciąć końcówki.

Ogórki nie nadają się do dłuższego przechowywania, z czasem stają się bardzo słone.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ogórki małosolne_przetwory na słono_domowa spiżarnia

Inne słone przetwory: 

grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowana_przetwory warzywne  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *