Dziś zwyczajnie – ogórki małosolne. NASZE ogórki małosolne.
Składniki:
- ok. 1 kg małych ogórków
- liść chrzanu
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 3 cm, jeśli więcej ogórki są bardziej ostre)
- 5 -6 ząbków czosnku
- koper (najlepiej z baldachem i łodygami)
- 4,5 dag soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody
Wykonanie:
Przygotować duży słój. Ogórki umyć. Czosnek i chrzan obrać. Chrzan przekroić na 4 części. Ogórki ułożyć w słoiku przekładając przyprawami, tak ciasno, by nie wypływały. Zalać solanką (musi całkowicie przykryć ogórki). Zakręcić odstawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (choć nam zdarza się jeść na drugi dzień).
Jeśli chcemy przyśpieszyć kiszenie, trzeba obciąć końcówki.
Ogórki nie nadają się do dłuższego przechowywania, z czasem stają się bardzo słone.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne słone przetwory: