Mleka roślinne, a raczej napoje zastępujące mleko krowie, stają się coraz bardziej popularne. Czy to jest moda? Czy z roku na rok liczba osób nietolerujących laktozę wzrasta? Trudno ocenić, choć wiele wskazuje na to, że wraz z rozwojem cywilizacji, wzrasta ilość nietolerancji i alergii. A że i w mojej rodzinie pojawił się “problem mleczny”, dlatego szukałam i szukam różnych zamienników nabiału zwierzęcego.
Dziś pierwsza część cyklu “nabiał roślinny” – mleko migdałowe, owsiane i kokosowe. Każde z nich można kupić w sklepie, ale to domowe jest po pierwsze o niebo lepsze, a po drugie tańsze.
Jakie są? Moje (nasze) ulubione to mleko migdałowe, delikatne, aksamitne, przepyszne. Jest dobrym źródłem wapnia (migdały zawierają 2 razy więcej wapnia niż zwykłe mleko), ma piękny biały kolor, kwaśniejąc jest świetnym dodatkiem do chleba jaglanego. Świetnie nadaje się do zup mlecznych, kakao, a do kawy jest po prostu rarytasem.
Owsiane ma kolor kremowy, jest zawiesiste i podgrzane ma konsystencję kisielu. Nie zawiera wapnia.
Kokosowe jest równie delikatne i aksamitne jak migdałowe, ale jak dla mnie jest zbyt mdłe. Nie jestem obiektywna, nie lubię kokosów.
Mleko migdałowe z blogu “Olga Smile”.
Składniki – mleko migdałowe:
- 1 szklanka obranych migdałów
- 4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
Składniki – mleko owsiane:
- 1 szklanka płatów owsianych (u mnie bezglutenowe)
- 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki – mleko kokosowe:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Migdały (płatki/wiórki) namoczy na 8-12 godzin w szklance wody. Zawartość włożyć do malaksera i miksować do rozdrobnienia migdałów (płatków/wiórków), w razie konieczności dodać więcej wody. Dolać pozostałą wodę i wsypać dodatki. Zmiksować. Całość przecedzić przez sito wyłożone gazą. Odcisnąć. Przechowywać w lodówce do 2 dni.
Z pozostałej masy migdałowej przygotowuję miniserniczki, twarożki.
MLEKO OWSIANE
MLEKO KOKOSOWE
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe wyroby: