Druga część cyklu nabiał roślinny – czekoladowe mleko z batatów (pierwsza część – TU). Gęste, aromatyczne, kremowe, intensywnie czekoladowe, przepyszne. Zastąpi tradycyjne śniadaniowe kakao, będzie rewelacyjnym dodatkiem do ciasta, ale także deserem. Wspaniale smakuje zarówno na zimno jak i ciepło.
Z blogu “Olga Smile”.
Składniki:
- 500 g batatów
- 2 l wody (lubię gęstą czekoladę, dlatego lepiej smakowała mi wersja z mniejszą ilością wody – 7 szklanek)
- 3 łyżki miodu czy innego słodzidła (można więcej, do smaku)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki kakao
- szczypta soli
Wykonanie:
Bataty obrać, pokroić w kostkę i gotować w 2 l wody 10 minut. Zmiksować, dodać pozostałe składniki. Raczej nie przecedzać.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe wyroby: