Mleko czekoladowe z batatów

Druga część cyklu nabiał roślinny – czekoladowe mleko z batatów (pierwsza część – TU). Gęste, aromatyczne, kremowe, intensywnie czekoladowe, przepyszne. Zastąpi tradycyjne śniadaniowe kakao, będzie rewelacyjnym dodatkiem do ciasta, ale także deserem. Wspaniale smakuje zarówno na zimno jak i ciepło.

Z blogu „Olga Smile”.

mleko czekoladowe z batatów_mleko roślinne_mleko deserowe_nabiał roślinny_domowy wyrób

Składniki:

  • 500 g batatów
  • 2 l wody (lubię gęstą czekoladę, dlatego lepiej smakowała mi wersja z mniejszą ilością wody – 7 szklanek)
  • 3 łyżki miodu czy innego słodzidła (można więcej, do smaku)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

Bataty obrać, pokroić w kostkę i gotować w 2 l wody 10 minut. Zmiksować, dodać pozostałe składniki. Raczej nie przecedzać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób  krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe_ciasto z kaszy jaglanej_zdrowe wypieki_sos wiśniowy  domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_dania na Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *