Mleko roślinne – migdałowe, owsiane, kokosowe

Mleka roślinne, a raczej napoje zastępujące mleko krowie, stają się coraz bardziej popularne. Czy to jest moda? Czy z roku na rok liczba osób nietolerujących laktozę wzrasta? Trudno ocenić, choć wiele wskazuje na to, że wraz z rozwojem cywilizacji, wzrasta ilość nietolerancji i alergii. A że i w mojej rodzinie pojawił się „problem mleczny”, dlatego szukałam i szukam różnych zamienników nabiału zwierzęcego.

Dziś pierwsza część cyklu „nabiał roślinny” – mleko migdałowe, owsiane i kokosowe. Każde z nich można kupić w sklepie, ale to domowe jest po pierwsze o niebo lepsze, a po drugie tańsze.

Jakie są? Moje (nasze) ulubione to mleko migdałowe, delikatne, aksamitne, przepyszne. Jest dobrym źródłem wapnia (migdały zawierają 2 razy więcej wapnia niż zwykłe mleko), ma piękny biały kolor, kwaśniejąc jest świetnym dodatkiem do chleba jaglanego. Świetnie nadaje się do zup mlecznych, kakao, a do kawy jest po prostu rarytasem.

Owsiane ma kolor kremowy, jest zawiesiste i podgrzane ma konsystencję kisielu. Nie zawiera wapnia.

Kokosowe jest równie delikatne i aksamitne jak migdałowe, ale jak dla mnie jest zbyt mdłe. Nie jestem obiektywna, nie lubię kokosów.

Mleko migdałowe z blogu „Olga Smile”.

mleko migdałowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób

Składniki – mleko migdałowe:

  • 1 szklanka obranych migdałów
  • 4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)

Składniki – mleko owsiane:

  • 1 szklanka płatów owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki – mleko kokosowe:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Migdały (płatki/wiórki) namoczy na 8-12 godzin w szklance wody. Zawartość włożyć do malaksera i miksować do rozdrobnienia migdałów (płatków/wiórków), w razie konieczności dodać więcej wody. Dolać pozostałą wodę i wsypać dodatki. Zmiksować. Całość przecedzić przez sito wyłożone gazą. Odcisnąć. Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Z pozostałej masy migdałowej przygotowuję miniserniczki, twarożki.

MLEKO OWSIANE

mleko owsiane_mleko roślinne_nabiał roślinny

MLEKO KOKOSOWE

mleko kokosowe_mleko roślinne_nabiał roślinny_domowy wyrób

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

 domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie  krem czekoladowy z kaszy jaglanej_domowa nutella_krem z kaszy_domowy wyrób  aromatyzowane oliwy_oliwa z cynamonem_oliwa z rozmarynem_oliwa z papryką_domowy wyrób

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *