Ciąg dalszy przetworów pomidorowych – sos polski. Kolejny przepis niedoceniony przez nas w pierwszej chwili (tak jak przysmak jabłkowy). Odkryty i pokochany przez przypadek. Nagle okazało się, że pasuje do klopsików, makaronu, gołąbków, risotto i jego odpowiednika z kaszy, na kanapkę, do pizzy…i pewnie ma jeszcze wiele nieodkrytych zastosowań. A jaki jest? – pomidorowy, z wyraźną nutą śliwkową, słodko-słono-ostry, zdecydowany i charakterny. Już nie trzeba śpiewać “addio pomidory” – lato zamykamy w słoiku ;).
Specjał mamy Heleny z książki Hanny Szymanderskiej “Pomidory. Przepisy na pyszne potrawy”.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 1kg śliwek węgierek
- 1/2 kg cebuli
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 szklanka octu
- 5 ziarenek jałowca
- 1-2 łyżki soli
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Ze śliwek usunąć pestki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. WW. składniki włożyć do żaroodpornego naczynia podlać kilkoma łyżkami wody. Piec w 200 °C od czasu do czasu mieszając. Gdy masa zmięknie, przetrzeć przez durszlak (sito). Przełożyć do garnka wymieszać z cukrem, octem i pozostałymi przyprawami. Smażyć ok. 30 minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia ew. doprawić (trzeba pamiętać, że gorący sos ma bardziej zdecydowany smak). Całość zmiksować, ponownie zagotować i przełożyć do słoiczków (wcześniej przygotowanych), zamknąć, przekręcić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, kocem i pozostawić do ostygnięcia.
Znajdź mnie na fb.
Sos dołączam do akcji “Warzywa psiankowate”.
Inne warzywne przetwory: