Miętowy, domowy syrop do drinków i napojów. Słodki, lekko kwaśny, taki orzeźwiający. U mnie jeden ze składników Ice Tea Mama (przepis wkrótce :)).
Składniki:
- 20 gałązek mięty (po 20-30 cm)
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Miętę ułożyć w słoju. Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym. Zalać miętę i zakręcić słój. Pozostawić na dwa dni. Po ww. czasie zlać, przecedzić, odcisnąć. Wywar podgrzać, dodać cukier, rozpuścić podgrzewając. Lekko zagotować, przelać do przygotowanych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem, przykryć ręcznikiem/kocem i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dodatki do napojów: