Delikatny, kruchy i niezwykle smaczny jabłecznik bez mąki pszennej, ba nawet bez innej glutenowej.
Składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej (u mnie mix 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki ryżowej, 100 g ziemniaczanej, 100 g owsianej, 100 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych)*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1,5 -2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- sok z jednej cytryny
- 6 łyżek cukru
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia ciasta lub lody waniliowe
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Posypać cukrem, cynamonem, skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Z mąki, jajek, masła, cukru, cukru waniliowego, soli, zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotować formę o wymiarach 20×30 cm.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedna wyłożyć dno (dosłownie, rwąc ciasto na kawałki). Na cieście gęsto ułożyć jabłka (stawiając plasterki na sztorc) w 3-4 rzędach wzdłuż. Na wierzch położyć ciasto (również rwąc/ścierając na kawałki).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 45 minut (do zrumienienia ciastka). Wystudzić (gorące kruszy się). Podawać oprószone cukrem pudrem lub z lodami.
* jeśli chcesz by ciasto miało jasną, złocistą barwę, zmień mąkę owsianą na kukurydzianą
**w wersji bezglutenowej użyj mąk z przekreślonym kłosem i proszku do pieczenia bez glutenu
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Kwestii Smaku” (zmieniony).
Inne jabłeczniki: