Ryba z pieca z sosem pietruszkowym

Pstrąg łososiowy z pieca, czyli szybki, dietetyczny i smaczny obiad.

ryba z pieca z sosem pietruszkowym_dania fit_szybki obiad

Składniki:

  • 300-500 g filetów z pstrąga łososiowego
  • ulubione zioła lub przyprawy
  • po odrobinie masła do ryby
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • sól, pieprz 

Sos:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki masła
  • sól

Wykonanie:

Rybę myję, wyjmuję ew. ości, delikatnie solę i skrapiam sokiem z cytryny. Z folii aluminiowej wycinam prostokąty, takie by zmieściła się w nich ryba i można byłoby uformować zgrabny pakiecik. Ryby układam na foli, posypuję ziołami lub przyprawami, dodaję po łyżeczce masła. Zawijam szczelnie pakiecik i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 15-18 minut (w zależności od grubości ryby).

Gdy ryba jest już w piekarniku przygotowuję sos. Pietruszkę bardzo drobno siekam (ale nie miażdżę), dodaję do niej sok, skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę solę i dodaję rozpuszczone, letnie masło.

Tak przygotowana ryba najlepsza jest z młodymi ziemniakami z koprem i surówką z młodej kapusty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.