Pstrąg łososiowy z pieca, czyli szybki, dietetyczny i smaczny obiad.
Składniki:
- 300-500 g filetów z pstrąga łososiowego
- ulubione zioła lub przyprawy
- po odrobinie masła do ryby
- sok z cytryny do skropienia ryby
- sól, pieprz
Sos:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 łyżki masła
- sól
Wykonanie:
Rybę myję, wyjmuję ew. ości, delikatnie solę i skrapiam sokiem z cytryny. Z folii aluminiowej wycinam prostokąty, takie by zmieściła się w nich ryba i można byłoby uformować zgrabny pakiecik. Ryby układam na foli, posypuję ziołami lub przyprawami, dodaję po łyżeczce masła. Zawijam szczelnie pakiecik i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 15-18 minut (w zależności od grubości ryby).
Gdy ryba jest już w piekarniku przygotowuję sos. Pietruszkę bardzo drobno siekam (ale nie miażdżę), dodaję do niej sok, skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę solę i dodaję rozpuszczone, letnie masło.
Tak przygotowana ryba najlepsza jest z młodymi ziemniakami z koprem i surówką z młodej kapusty.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z ryb: