Jabłecznik amerykański – apple pie, czy też american pie – kwintesencja amerykańskości. Co to jest? Jabłka, góra jabłek, otulone kruchym, cieniutkim ciastem. Szarlotka prosta i szybka, a przy tym niesamowicie smaczna.
Przepis z “Kulinarnego Atlasu Świata – Stany Zjednoczone”.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 150 g zimnego masła
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1,2 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów
Wykonanie:
Jabłka skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać wodę i gotować pod przykryciem 5 minut. W czasie gotowania potrząsać co jakiś czas garnkiem. Ostudzić.
Mąkę i cukier połączyć z masłem pokrojonym na kawałki (rozetrzeć jak na kruszonkę). Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą, odrobinę większą, rozwałkować i wylepić nią formę do tarty o średnicy 24 cm. Posypać spód bułką tartą. Położyć jabłka (z górką na środku). Przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Zalepić boki, na środku zrobić dziurkę (odpowietrznik).
Piec 30-40 minut w 200-220 °C.
Ostudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem (można pominąć).
Znajdź mnie na fb.
Inne jabłeczniki: