Pikantny, ostry, aksamitny, pomidorowy 🙂 i bardzo, bardzo dobry – keczup z dyni.
Składniki:
- 1,5 kg obranej i wypestkowanej dyni
- 0,5 kg cebuli
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 40 dag koncentratu pomidorowego
- po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu
- 1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować do momentu aż powstanie papka (czyli nie za długo). Ważne! Nie odlewać soku. Dodać ocet, cukier i gotować 20 minut. Po ww. czasie dodać papryki, pieprz, koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 20 minut. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować na gadką masę. Zagotować (uwaga! bardzo pryska). Keczup wkładać do przygotowanych słoiczków, zakręcać. Słoiki przekręcić do góry dnem, przykryć kocem lub innym grubym materiałem. Zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie przepisu mojej koleżanki Kasi.
Inne przetwory z dyni: