Keczup z dyni

Pikantny, ostry, aksamitny, pomidorowy 🙂 i bardzo, bardzo dobry – keczup z dyni.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg obranej i wypestkowanej dyni
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 40 dag koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu
  • 1,5 łyżki soli

Wykonanie:

Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować do momentu aż powstanie papka (czyli nie za długo). Ważne! Nie odlewać soku. Dodać ocet, cukier i gotować 20 minut. Po ww. czasie dodać papryki, pieprz, koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 20 minut. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować na gadką masę. Zagotować (uwaga! bardzo pryska). Keczup wkładać do przygotowanych słoiczków, zakręcać. Słoiki przekręcić do góry dnem, przykryć kocem lub innym grubym materiałem. Zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu mojej koleżanki Kasi.

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

keczup z dyni_sos do mięs i serów_sos pomidorowy_przetwory z dyni

Inne przetwory z dyni:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  dżem dyniowo-kokosowy_słodkie przetwory_mus dyniowy  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *