Jesienne ciasto z dynią, przyprawami korzennymi, polewą czekoladową i chrupką orzechową.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być zwykła pszenna)
- 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, można zwykły)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki miodu
- 150 g masła
- 2 szklanki startej na grubej tarce dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Chrupka:
- 50 g orzechów
- 45 g cukru
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g czekolady (u mnie mleczna)
- 4-5 łyżek kremówki
Wykonanie:
Ciasto:
Podłużną formę keksową posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Nastawić piekarnik na 180 °C.
Rozpuścić masło i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich masło i miód, połączyć składniki.
Przesiać: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sodę. Do tej mieszanki dodać masę maślano-jajeczną, dynię, wymieszać.
Ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Najlepiej w 2-3 partiach.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 50-70 minut (do suchego patyczka; jeżeli patyczek wbity do ciasta pozostanie suchy, ciasto jest gotowe).
Wystudzić na kratce. Zimny polać polewą i posypać chrupką orzechową.
Polewa:
Połamaną czekoladę włożyć do garnka, dodać śmietanę. Całość rozpuścić na parze.
Chrupka:
Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z dodatkiem wody. Gdy masa nabierze karmelowego koloru, dodać orzechy, całość wymieszać. Przełożyć na płaską formę posmarowaną olejem. Wystudzić. Zimne posiekać.
Oczywiście, ciasto można pozostawić bez polewy i chrupki, a jedynie oprószyć pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z dynią: