Piernik z dynią

Jesienne ciasto z dynią, przyprawami korzennymi, polewą czekoladową i chrupką orzechową.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być zwykła pszenna)
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, można zwykły)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 150 g masła
  • 2 szklanki startej na grubej tarce dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Chrupka:

  • 50 g orzechów
  • 45 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Ciasto:

Podłużną formę keksową posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Rozpuścić masło i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich masło i miód, połączyć składniki.

Przesiać: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sodę. Do tej mieszanki dodać masę maślano-jajeczną, dynię, wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Najlepiej w 2-3 partiach.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 50-70 minut (do suchego patyczka; jeżeli patyczek wbity do ciasta pozostanie suchy, ciasto jest gotowe).

Wystudzić na kratce. Zimny polać polewą i posypać chrupką orzechową.

Polewa:

Połamaną czekoladę włożyć do garnka, dodać śmietanę. Całość rozpuścić na parze.

Chrupka:

Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z dodatkiem wody. Gdy masa nabierze karmelowego koloru, dodać orzechy, całość wymieszać. Przełożyć na płaską formę posmarowaną olejem. Wystudzić. Zimne posiekać.

Oczywiście, ciasto można pozostawić bez polewy i chrupki, a jedynie oprószyć pudrem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

   

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.