Krajanka twix

Na specjalne życzenie syneczka krajanka twix, czyli kruche ciasto (bardzo kruche i delikatne), kajmak i czekolada.

Wersja uproszczona TEGO przepisu.

krajanka twix_krajanka z kajmakiem_ciasto z czekoladą i kajmakiem_ciasto jak batoni twix

Spód:

  • 145 g masła
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Środek:

  • puszka kajmaku (u mnie Gostyń)

Wierzch:

  • 150 g czekolady mlecznej (można zastąpić 50 g czekolady mlecznej gorzką)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru, wanilii i soli zagnieść ciasto. Można wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu aż powstaną większe zbitki ciasta lub zagnieść w tradycyjny sposób na  stolnicy. Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C ok. 20 minut. Przestudzić.

Kajmak przełożyć na zimny spód i równomiernie rozsmarować. Jeśli masa jest zimna i gęsta, lekko podgrzać, wtedy łatwiej rozprowadzić na cieście.

Czekolady rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej, wylać na masę karmelową.

Gdy polewa zastygnie, kroić w prostokąty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne krajanki:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie  Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *