Tort na wyjątkowe okazje – urodziny, imieniny, rocznicę ślubu, spotkanie rodzinne. Niezwykle delikatny biszkopt, przełożony masą kajmakową z mascarpone i gruszkami, nasączony amarettto. Wierzch to masa śmietankowa i pieczone gruszki. Delikatna, harmonijna całość, no i te gruszki…
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem kajmakowy z gruszkami:
- 500 g mascarpone
- 400 g masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
- 200 ml kremówki
- puszka gruszek osączonych z syropu
Krem śmietankowy:
- 250 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Czipsy gruszkowe:
- 2 gruszki (najlepiej podłużne z ogonkami)
- cukier brązowy do posypania
Dodatki:
- 6-8 łyżek amaretto do nasączenia blatów (lub herbata wymieszana z ekstraktem migdałowym; gorsze rozwiązanie)
Wykonanie:
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.
Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąki przesiać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.
Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.
Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć. Przekroić na 3 części.
Masa kajmakowo-gruszkowa. Wszystkie składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce).
Kajmak, kremówkę, mascarpone razem ubić (masa powinna być bardzo gęsta). Osączone gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Masą przełożyć placki biszkoptowe. Każdy delikatnie skrapiając alkoholem.
Masa śmietankowa. Składniki schodzone. Śmietanę, mascarpone, puder i ekstrakt ubić na gęsty krem. Posmarować wierzch i boki tortu.
Chrupki. Gruszki pokroić wzdłuż na bardzo (!) cieniutkie plastry. Położyć na papierze do pieczenia, posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 170 °C. Ciepłe zdjąć i poczekać aż ostygną. Zimnymi gruszkami ozdobić tort.
Całość schłodzić.
Z “Moich wypieków” z moimi zmianami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne torty na uroczyste okazje: