Tort kajmakowy z gruszakmi

Tort na wyjątkowe okazje – urodziny, imieniny, rocznicę ślubu, spotkanie rodzinne. Niezwykle delikatny biszkopt, przełożony masą kajmakową z mascarpone i gruszkami, nasączony amarettto. Wierzch to masa śmietankowa i pieczone gruszki. Delikatna, harmonijna całość, no i te gruszki…

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kajmakowy z gruszkami:

  • 500 g mascarpone
  • 400 g masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
  • 200 ml kremówki
  • puszka gruszek osączonych z syropu

Krem śmietankowy:

  • 250 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Czipsy gruszkowe:

  • 2 gruszki (najlepiej podłużne z ogonkami)
  • cukier brązowy do posypania

Dodatki:

  • 6-8 łyżek amaretto do nasączenia blatów (lub herbata wymieszana z ekstraktem migdałowym; gorsze rozwiązanie)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć. Przekroić na 3 części.

Masa kajmakowo-gruszkowa. Wszystkie składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce).

Kajmak, kremówkę, mascarpone razem ubić (masa powinna być bardzo gęsta). Osączone gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Masą przełożyć placki biszkoptowe. Każdy delikatnie skrapiając alkoholem.

Masa śmietankowa. Składniki schodzone. Śmietanę, mascarpone, puder i ekstrakt ubić na gęsty krem. Posmarować wierzch i boki tortu.

Chrupki. Gruszki pokroić wzdłuż na bardzo (!) cieniutkie plastry. Położyć na papierze do pieczenia, posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 170 °C. Ciepłe zdjąć i poczekać aż ostygną. Zimnymi gruszkami ozdobić tort.

Całość schłodzić.

Z „Moich wypieków” z moimi zmianami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Inne torty na uroczyste okazje:

  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *