Słodko-kwaśna sałatka w słoikach. Taki pyszny dodatek do zimowego obiadu, domowych hot-dogów, zapiekanek, hamburgerów.
Składniki:
- 3,5 kg ogórków
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 40 dag koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Ogórki wraz ze skórką poszatkować na plasterki, posolić i odstawić na 3 godziny (na sitku lub durszlaku).
Składniki marynaty zagotować. Wrzucić osączone z sosu ogórki. Gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 15 minut. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać. Pasteryzować 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 °C.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Przepis na sałatkę to mix różnych przepisów internetowych, dopasowany do naszych upodobań.
Inne przetwory z ogórków i pomidorów: