Zapiekanka ziemniaczana trzy sery

Zapiekanka ziemniaczana trzy sery, to pyszny obiad, kolacja, przekąska na spotkanie ze znajomymi. Dodatek tymianku sprawia, że zwykłe danie zamienia się w cudowny przysmak. Pamiętajcie jedynie, że tymianek zakupiony w markecie jest delikatniejszy od tego rosnącego w ogródku.

zapiekanka ziemniaczana trzy sery_zpapiekanka_danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 10 dag sera pleśniowego z błękitną pleśnią
  • 10 dag sera żółtego (gouda, królewski)
  • 1 jajko
  • pieprz, listki tymianku (z 3-4 gałązek)
  • parmezan do posypania wierzchu zapiekanki
  • tłuszcz do posmarowania foremki

Wykonanie:

Ziemniaki (najlepiej młode) obrać, pokroić w plastry i obgotować. Odcedzić, przestudzić, ułożyć w posmarowanej tłuszczem foremce o rozmiarach 20-30 cm w trzech rzędach.

Jajko rozbełtać ze śmietaną. Dodać pokruszony ser pleśniowy, starty żółty, pieprz i listki tymianku. Masą polać ziemniaki. Całość posypać startym parmezanem. Piec na złoto 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

A co do niej? Proponuję mix sałat z pomidorami i sosem winegret oraz białe, lekkie wino.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zapiekanka ziemniaczana trzy sery_zapiekanka ziemniaczana_kolacja bez mięsa

akcja_wrzywa psiankowate 2018_zapiekanka ziemniaczana trzy sery

Inne zapiekanki:

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.