Sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Rewelacyjny sernik na zimno na biszkopcie. Puszysty, lekki, smaczny i błyskawiczny. Idealny na letni podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, imieniny, wizytę ciotki. Delikatny biszkopt, puszysty sernik i słodko-kwaśne maliny w galarecie wieńczące wierzch sernika. Brzmi smacznie i takie jest :).

sernik na zimno na serkach homogeniozwanych_sernik bez pieczenia_sernik z galaretką_ciasto na zimno_ciasto z malinami

Składniki biszkoptu*:

  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 75 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masy serowej:

  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 400 g śmietany 36 % (najlepiej kwaśnej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka

Wierzch sernika:

  • 500 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • kilka listków melisy do ozdoby

Wykonanie:

Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy.

Gdy biszkopt stygnie, rozpuścić galaretki malinowe w połowie przewidzianej wody oraz umyć i osuszyć maliny.

Masa serowa.  Przygotować foremkę – wyłożyć folią spożywczą (jeśli jest metalowa). Na dno położyć zimny biszkopt.

Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozpuszczając w mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serki (a najlepiej delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką). Do żelatyny dodać łyżkę, trzy masy serowej, wymieszać, a potem wlać, mieszając, do pozostałej masy serowej (dzięki temu nie powstaną grudki). Przełożyć na biszkopt, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykończenie. Na masie serowej ułożyć maliny z zalać tężejącą galaretkę. Gdy nie zależy wam na precyzyjnym układaniu owoców, można je wsypać do stygnącej galaretki i taką masę przełożyć na sernik. Dzięki temu, owoce dokładnie pokryje galaretka (a to zapobiega pleśnieniu). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

*ciasto można przygotować w prostokątnej foremce 20X35 cm i serwować jako kostkę sernikową z malinami. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji. Zamiast biszkoptu wyłożyć dno biszkoptami.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.