Rewelacyjny sernik na zimno na biszkopcie. Puszysty, lekki, smaczny i błyskawiczny. Idealny na letni podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, imieniny, wizytę ciotki. Delikatny biszkopt, puszysty sernik i słodko-kwaśne maliny w galarecie wieńczące wierzch sernika. Brzmi smacznie i takie jest :).
Składniki biszkoptu*:
- 2 jajka
- 30 g masła
- 75 g mąki
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy serowej:
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego
- 400 g śmietany 36 % (najlepiej kwaśnej)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
Wierzch sernika:
- 500 g malin
- 2 galaretki malinowe
- kilka listków melisy do ozdoby
Wykonanie:
Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
Gdy biszkopt stygnie, rozpuścić galaretki malinowe w połowie przewidzianej wody oraz umyć i osuszyć maliny.
Masa serowa. Przygotować foremkę – wyłożyć folią spożywczą (jeśli jest metalowa). Na dno położyć zimny biszkopt.
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozpuszczając w mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serki (a najlepiej delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką). Do żelatyny dodać łyżkę, trzy masy serowej, wymieszać, a potem wlać, mieszając, do pozostałej masy serowej (dzięki temu nie powstaną grudki). Przełożyć na biszkopt, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wykończenie. Na masie serowej ułożyć maliny z zalać tężejącą galaretkę. Gdy nie zależy wam na precyzyjnym układaniu owoców, można je wsypać do stygnącej galaretki i taką masę przełożyć na sernik. Dzięki temu, owoce dokładnie pokryje galaretka (a to zapobiega pleśnieniu). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
*ciasto można przygotować w prostokątnej foremce 20X35 cm i serwować jako kostkę sernikową z malinami. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji. Zamiast biszkoptu wyłożyć dno biszkoptami.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.