Makaron z cukinią, pomidorami i fetą , to błyskawiczny obiady, ciepła kolacja, drugie śniadanie do pracy. Ważnym składnikiem dania jest tymianek (ostatnio moje ulubione zioło).
Składniki:
- 250 g makaronu z soczewicy (może być zwykły)
- 500 g pomidorów
- 500 g cukinii
- 100-150 g fety
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- nasiona lub pestki do posypania dania
- sól, pieprz
- ew. parmezan do oprószenia dania
- ew. passata pomidorowa
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię, jeśli młoda, pokroić w dużą kostkę bez obierania. Starą obrać i wypestkować, pokroić. Czosnek obrać z przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cukinię, dodać czosnek, pomidory, posiekane zioła. Chwilę smażyć mieszając, dodać fetę pokrojoną w kostkę i makaron. Całość wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać 1/2 szklanki passaty pomidorowej. Przed podaniem posypać dowolnymi nasionami lub pestkami (czarnuszka, pestki dyni, słonecznik, dowolne orzechy) i oprószyć startym parmezanem.
4 porcje.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z makronem: